Ecaterina Oancia
Tradiție, istorie, palmares și sportivi care au așezat clubul în poziția de care ne bucurăm toți cei care iubim aceste culori.
Un nume mare, un subiect complex, un brand care nu înseamnă doar fotbal, sau înseamnă într-o manieră discutabilă. Dinamo reprezintă mult mai mult…
Deși popularitatea și expunerea mediatică rămân teme confuze, ambigue, trebuie să păstrăm un loc de cinste pentru adevăratele valori ale clubului, monștri sacri care, în mod sigur, au contribuit mai mult la imaginea pe care o avem în prezent decât o adunătură de fotbaliști de mâna a doua.
Iubim cel mai titrat club al acestei țări, într-un clasament cât se poate de relevant, cel al succeselor obținute la marile competiții internaționale, în absolut toate disciplinele sportive.
O vitrină în care regăsim 38 de medalii de aur, 44 de argint si 49 de bronz la Jocurile Olimpice, competiția supremă, începând cu ediția din 1956 de la Melbourne, cu Nicolae Linca și Leon Rotman și terminând cu ultima astfel de întrecere, atunci când Ancuța Bodnar cucerea cea din urmă medalie de aur pentru clubul nostru.
Spre mândria și onoarea noastră, cu deosebită stimă, ne bucurăm să avem printre susținătorii asociației noastre pe fosta mare canotoare ,doamna Ecaterina Oancia.
La pronunțarea unui astfel de nume, cuvintele devin vorbe goale, ținând cont de palmaresul impresionat al marii sportive ,timonierul bărcii de 4+1 vâsle care a atins apogeul carierei la JO din 1984 de la Los Angeles, atunci când a cucerit cea mai râvnită medalie olimpică.
A fost competiția în care țara noastră a obținut cea mai bună clasare din istorie, locul 2 pe națiuni, cu 20 de medalii de aur, 16 de argint și 17 de bronz, întrecere boicotată de 14 delegații din fostul bloc comunist, din motive pe care le cunoaștem cu toții.
Pe lângă aurul cucerit la competiția mai sus menționată, Ecaterina Oancia a mai urcat pe podium la JO din 1988 de la Seul, atunci când a obținut argintul cu barca de 8+1 și bronzul la 4+1.
În afara celo 25 de titluri naționale, fosta mare canotoare a mai urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la CM de canotaj de la Copenhaga, acolo unde s-a situat pe primul loc cu bărcile de 4+1 și 8+1 și la CM de la Bled ,actualul spațiu sloven, împreună cu echipajul de 8+1.
O carieră de excepție, un palmares impresionant, alături de nume la fel de mari, cum ar fi Ioana Badea, Anișoara Sorohan, Sofia Corban, Maricica Țăran, Olga Homeghi sau Rodica Arba.
Loială culorilor alb-roșii, după retragerea din activitatea competițională, doamna Ecaterina Oancia a activat ca și secretară a clubului de fotbal timp de mai bine de 10 ani, imediat după 1990, lucrând alături de Vasile Ianul, Petre Buduru sau regretatul Mircea Stoenescu.
Cuvintele sunt puține, sărace, lipsite de sens și chiar inutile.
În schimb, respectul și admirația nu ar trebui să ocolească acest nume, această carieră impresionantă cu care ne mândrim cu toții.
Sărut mâna, doamna Ecaterina Oancia!
Vă mulțumim mult pentru tot și vă asigurăm de respectul nostru!
Articol scris de Dinamo Socios